Istraživanju Tržišta Nabave Mora Se Posvetiti Odgovarajuća Pozornost Tekuće Se Odvija Kontinuirano I Prikuplja Podatke O Dobavljačima, Cijenama I Kvaliteti Robe Prigodno Ili Specijalizirano Prikupljanje Informacija Do

Submitted by: Submitted by

Views: 608

Words: 1023

Pages: 5

Category: English Composition

Date Submitted: 03/24/2011 08:33 AM

Report This Essay

12.3.2010

Kriptologija

KRIPTOLOGIJA, KRIPTOGRAFIJA, KRIPTOANALIZA, STEGANOGRAFIJA

 

KRIPTOLOGIJA je znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem svih oblika tajne komunikacije. Razvijala se kroz tri područja:

  

Kriptografiju Kriptofoniju Kriptoviziju

Osnovna obilježja kriptologije:

 

Namjerno mijenjanje (transformiranje) zapisa Tajnost zapisa

Danas – digitalna kriptologija

Kriptografija

 

Razvoj kriptografije

  

Kriptografija Bavi se proučavanjem i primjenom metoda zaštite pisanih informacija sa ciljem da sadržaj pisane informacije bude nerazumljiv neovlaštenom korisniku, a poznat (uz primjenu metoda dekripcije autoriziranom korisniku. Počinje se razvijati u društvenim zajednicama nakon što takva zajednica dosegne određenu razinu pismenosti. Da bi se osigurala određena privatnost (tajnost), počinju se razvijati metode i tehnike tajnog komuniciranja. Kriptografija se spontano razvijala u potpuno prostorno izdvojenim sredinama.

Egipat – oko 1900. g. pr. Kr. na zidu grobnice Khnumhotepa II namjerno zamijenjeni neki hijeroglifski znakovi drugim hijeroglifskim znakovima. Kasnije, nadgrobni spomenici pisani u obliku rebusa. Kina – slaba primjena kriptografije, više steganografije Indija – poznato nekoliko oblika tajnog komuniciranja:

  

 

tajno pismo, tajni govor, govor prstima

Razvoj kriptografije

Prva tiskana knjiga o kriptografiji

Johannes Trithemius 1518.g. napisao je prvu tiskanu knjigu o kriptografiji, te je izumio i steganografsku šifru u kojoj je svako slovo predstavljeno kao riječ uzeta iz niza stupaca.

Mezopotamija

 

Najstariji pronađeni kriptogram (1500. g. pr. Kr.), pločica ispisana klinovim pismom (kuneiformima). Najstarija kodna knjiga je kuneiformska pločica iz Suze.

Skandinavija (7. 8. i 9. st.)

primjenjuje se runsko pismo

Perzija (10. st.) dva primjera monoalfabetske zamjene:

 

Slova alfabeta zamjenjuju se imenima ptica Slova...