Porijeklo Offset Poslova

Submitted by: Submitted by

Views: 492

Words: 276

Pages: 2

Category: Business and Industry

Date Submitted: 04/04/2011 11:58 AM

Report This Essay

S obzirom na ograničenost teorijskih postavnica, ono što možemo sa sigurnošću tvrditi jest da je povijest offseta počela kad i povijest o kontratrgovanju, zapravo offset je jedan od oblika kontratrgovanja (pored nagodbe, kontrakupovine i sl.). Što je zapravo kontratrgovanje? Općenito gledano to je bilo koji recipročan ugovor, paralelno povezan sa prodajnim aktivnostima, ali naglasak je da obje strane moraju postići “Quid pro Qo” situaciju. (ppt, Global offset and countertrade association,May 14, 2008., Neil Rutter, John Black).

Tehnički, kontratrgovina jest krovni izraz za sve oblike recipročne trgovine koja paralelno uključuje i prodaju. Kontratrgovina u širem smislu obuhvaća financijske transakcije koje involviraju vraćanje robe koje olakšava samu prodaju.

Fokus će biti na Offsetu kao jednom od oblika kontratrgovine. Offseti imaju različita podrijetla i razvili su se u neke druge svrhe, najčešće se javljaju krajem 1950-ih u međunarodnoj trgovini oružjem (obrambeni offseti). Tada industrijske zemlje Zapadne Europe započinju svoje veće narudžbe vojne opreme od velesile SAD-a. Od 1960. do 1975. potražnja za offsetima od SAD-a ubrzano je rasla, te je rezultat bio sklapanje mnogih dogovora između SAD i ostalih industrijskih zemalja. Sam daljjni razvoj offseta ovisio je uvelike zbog same prirode trgovanja o sigurnosti. Naime, većina zemalja kupuje oružane sustave ne bi li postigle sigurnost vlastite zemlje, nabavka takvih sustava trebaju popravke i održavanje, kako je cilj svake zemlje u što manjoj mjeri ovisiti o prodavatelju offset je izvrtan način da zemlja-primateljica postane sposobna sama proizvoditi, poboljšati ili razviti te iste sustave.

Rani offset ugovori vrlo često su korijene vukli iz ideje tradicionalne kontratrgovine, međutim tijekom godina priroda i karakter offseta se promijenio i danas sve češće ima svrhu promoviranja dugoročnog industrijskog razvoja.