Calculus Extra Credit Assignment

Related Essays

Eco 100 Extra Credit Assignment
eAndre Smith 6/9/12 ECO100 Extra Credit Assignment Respond to each short essay problem with one to two paragraphs outlining your conclusion. (5 points each).
Extra Credit Assignment
NAME: TOUSSAINT, ERICA A. EXTRA CREDIT ASSIGNMENT 2 MARCH 2012 Introduction Radio development entails movement from wireless telegraphy to more advanced
Extra Credit Assignment
Extra Credit Assignment Go to http://www.c-span.org/Events/The-Jefferson-Hemings-Controversy/10737424700-2/ and view the CSPAN video. 1. Who are the speakers
Extra Credit Assignment
Extra Credit Assignment . 1. Explain the quote To remain silent and indifferent is the greatest sin of all. Think of at least two examples to help prove

Submitted by to the category Business and Industry on 06/16/2013 06:50 PM

MATH EXTRA CREDIT PAPER

This purpose of this paper is to give some examples of derivatives. These problems also show the different types of ways to solve for derivatives including the power rule, the quotient rule, product rule, and chain rule.

PROBLEM 1:

Y= 2xn +x3-n+13

ANSWER 1:

2xn-1 + (3-n)x2-n

PROBLEM 2:

Y= (x-1)(x2+3)

FOIL: x3-x2+3x-3

Then take the derivative and apply the power rule:

ANSWER 2:

3x2-2x+3

PROBLEM 3:

Y= x4/4 - x-8

ANSWER 3:

Then take the derivative and apply the power rule:

X3+ 8x-9

PROBLEM 4:

Y= x/2 + 2/x

Apply the power rule, and take the x in the denominator

and put it on top so that portion of the equation equals:

-2/x2

ANSWER 4:

1/2- 2/x2

PROBLEM 5:

Y = (x+2) 2-5x3

Foil out (x+2) 2

So that it equals: x2+4x+4

Simplify (and include -5x3)

ANSWER 5:

-15x2+2x+4

PROBLEM 6:

Y= x(x2-3)(x3+1)

First foil out: (x2-3)(x3+1)

So that it equals:

x5-3x3+x2-3

then multiply x throughout

to get the answer:

ANSWER 6:

6x5-12x3+3x2-3

PROBLEM 7:

Y= (ax+1) 2 – 2ax3

Where a= const

First foil out:

(ax+1) (ax+1) and you get:

ax2 + ax + ax + 1 -2ax3

then simplify:

-2ax3+ax2+2ax+1

then apply the power rule and you should get:

ANSWER 7:

-6ax2+2a2x+2a

PROBLEM 8:

Y= (3x+1) 2

Use chain rule to achieve the derivative,

The outer layer is the square ad the inner layer is (3x+1). First you must differentiate “the square” first, and leave (3x+1). After that, you should differentiate (3x+1):

D (3x+1) 2

= 2(3x+1) 2-1 D(3x+1)

= 2(3x+1) (3)

=6(3x+1)

ANSWER 8:

=18x+6

PROBLEM 9:

D((x2 +2x+1)(x3 +5))

(2x+2)(x3 +5) + (x2 +2x+1)(3x2)

2x4+10x+2x3+10+3x4+6x3+3x2

ANSWER 9:

5x4+8x3+3x2+10x+10

PROBLEM 10:

D (x2+1)/(3x)

= (3x(2x)-(x2+1)(3))/ ((3x) 2)

(6x2-3x2-3)/ (9x2)

ANSWER 10:

(3x2-3)/ (9x2)

PROBLEM 11:

F(x)= (x2+1)(2x3-4)

(x2+1)(6x2) + (2x)(2x3-4)

6x4+6x2+4x4-8x

ANSWER 11:

10x4+6x2-8x

PROBLEM 12:

F(x)= (x2+1)/(2x2-1)

= ((2x2-1)(2x)- (x2+1)(4x))/ ((2x2-1) 2)...

View Full Essay
Full Essay Stats...
  • Words: 1231
  • Pages: 5
  • Views: 186

Join now to view this essay and thousands of others on PaperCamp.com. It's free Join Now!