Dan Andersson

Submitted by: Submitted by

Views: 356

Words: 1031

Pages: 5

Category: Literature

Date Submitted: 12/12/2010 02:37 AM

Report This Essay

Dan Andersson föddes 6 april 1888 mitt i finnmarkerna i den lilla byn Skattlösberg, nära Ludvika i Dalarna. Hans far hette Anders och arbetade som småskollärare. Hans mor hette Augusta och hade innan hon gifte sig arbetat som lärarinna.

Dan hade fem syskon: tre bröder och två systrar. De sex syskonen fick en sträng och religiös uppfostran och gick i skola hemma för sin far. De fick aldrig leka med sina kompisar på fritiden eftersom fadern ansåg att barn blir osams så lätt, och att äldre grannars vänskap kunde komma i fara.

Dan kunde läsa flytande som fem-åring. Han levde i sin egen värld och fantiserade mycket. Ibland hade han svårt att hålla isär drömmar och verklighet och när han sedan berättade för andra om sina upplevelser kunde han få stryk av sin far för att ha talat osanning.

1902 åkte Dan till Amerika eftersom familjen hade planer på att emigrera dit. Dan var då endast 14 år och stannade där i åtta månader. Efter ett brev hem som Dan skrivit beslutades det att det inte blev någon flytt.

Amerikaresan påverkade Dans skrivande mycket, speciellt i berättelsesamlingen Chi-mo-ka-ma som handlar om just Amerika.

1905 flyttade familjen till en förfallen gård där de fick mycket att arbeta med. Dan lärde sig där hur en kolare arbetar. De flyttade ganska många gånger därefter.

Dan arbetade med många olika saker som ung: på pappersbruk, som byggnadsarbetare, som försäljare och som folkskollärare, men han stannade aldrig länge på samma ställe.

1909 blev Dan intresserad av Templarorden, en nykterhetsorganisation, och skrev ibland i föreningens tidning. Redan som tolvåring hade han gått med i en nykterhetsorganisation, Blå Bandet.

1912 utsågs han till ombudsman i Templarorden och började åka runt i Sverige och hålla föredrag och hjälpa till att starta nya loger.

Dan har själv berättat i brev att han hellre spelade visor på sin fiol än att diskutera de lokala organisationerna.

Ibland kom han inte till utsatt tid när han skulle hålla sina...