Optimist Sailing

Submitted by: Submitted by

Views: 423

Words: 640

Pages: 3

Category: Science and Technology

Date Submitted: 01/24/2010 06:56 AM

Report This Essay

Trimmeguide for Optimistjollen

Viktigste områder for trimming.

Skjøtet er det aller viktigste trimmingsverktøyet! På kryss skal bommen alltid være over hjørnet.

Lissing:

Lissene på Optimisten er viktig for båtfarten. For det første må man alltid sjekke og stramme knutene til lissene før man går på sjøen. Slik unngår man å miste lisser underveis. Lissene skal festes 6-10 millimeter fra masten. Er lissene festet mer enn 10 millimeter er det et regelbrudd som kan medføre disk.

Skrålissen:

Skrålissen er lissen som går fra bommen og opp til en skrue som sitter foran på masten. Lissen kontroller hvor stramt forliket på masten er. Enkelt kan man kjenne på sømmen innerst på seilet som går langs masten fra bommen og opp til vakeren. Strekene som sitter på øverste halvdel av masten illustrere også hvor stramt forliket er. Er streken på seilet på nederste side av de to på masten; så er forliket stramt. Og motsatt.

Spristaken:

Kontrollerer hvor mye trykk som er i seilet. Spristaken skal aldri strammes slik at det blir rynker i seilet fra toppen av spristaken og ned til bommen. Jo mer spristaken slakkes fra maks stramming, altså et seil uten rynker, desto mindre trykk blir det i seilet.

Masten:

Masten holder seilet opp og er naturligvis veldig viktig for seilingen. Helningen på en optimistmast skal være mellom 276 og 286 centimeter fra toppen av masten og bak til rekken på akterspeilet. Flytting av masten frem og tilbake endrer i hovedsak to ting; trykkpunktet i seilet og akterlikets stramhet. Flytter man masten bakover flyttes trykket bakover og akterliket slakkes. Og motsatt.

Uthall:

Bestemmer dybden på seilet. Jo slakkere uthal desto dypere seil. Og motsatt.

Lite vind:

Lissing på masten: 6 til 10 millimeter. 6 millimeter på midten og (maks) 10 millimeter på topp og bunn.

Mast: 276 – 280 centimeter

Spri: Seilet skal spris slik at det ikke er noen rynker i seilet. Det verste som kan skje er at man har for mye spri, da stopper...