Socialnomics-Eriq Qualman

Submitted by: Submitted by

Views: 630

Words: 752

Pages: 4

Category: Literature

Date Submitted: 05/09/2010 11:49 PM

Report This Essay

KİTAP ÖZETİ

Kitabın Adı: Socialnomics – How social media transforms the way we live and do business

Yazarı: Erik Qualman

Yayınevi: John Wiley and Sons

Basım Yılı: 2009

Sayfa Sayısı: 240

Konusu: Kitap sosyal medyanın (Facebook, twitter, linkedin, hi5 vb.) pazarlama anlayışında meydana getirdiği değişikliklere dikkat çekmektedir.

Özeti:

Günümüzde internetin yaygın kullanımı Facebook, Youtube, Twitter gibi sosyal medya platformları aracılığı ile milyonlarca insanın eş zamanlı iletişim kurabilmesini sağlamakta, bu da tüketici davranışlarının ve buna bağlı olarak şirketlerin iş yapış şekillerinin değişmesi sonucunu beraberinde getirmektedir. Sosyal medya ile tüketicilerin ve şirketlerin birbirleri ile iletişim ve etkileşim kurma yöntemlerini kökten değişime götüren bir soysa-ekonomik trend ortaya çıkmıştır. Tüketici ve toplulukların “online” ağızdan ağıza iletişimi ve bunların gruplarındaki kişiler üstündeki etkileri, ekonomi ve bu ekonomide yer alan şirketleri geleneksel pazarlama stratejilerini bırakıp, Sosyalnomi dediğimiz bu etkiyi kullanarak iş yapış şekillerini yeniden yapılandırmaya ve bu sayede rekabet avantajını korumaya itmiştir.

Değişen ekonomide markalar sosyal medya kullanılarak güçlendirilebilmekte veya zayıflatılabilmekte, arkadaş gruplarındaki kişilerin yorumlarının etkisi reklamın etkisinden kat kat fazla olmaktadır. Yazar bu kitapta, sosyal medyanın şirket-ürün-müşteri ilişkileri, yeni ürün tasarımı, üretimi, ürünlerin pazarlama ve satışı, kısaca iş dünyasının nasıl bir değişime götürdüğünü örneklerle anlatmaktadır.

Kişiler sosyal medya aracılığı ile açık günlükler tutmaktadırlar. Bu yüzden kişiler özel hayatlarındaki aktivitelerine ve ortamlarına dikkat etmek zorunluluğunu üzerlerinde hissederken, şirketler de personel adayları ve mevcut personelleri hakkında bilgi edinebilmektedirler. Ayrıca, kötü ürünleri büyük reklam aktiviteleri arkasına gizleyerek pazarlamak artık mümkün olmamaktadır.

İyi şirketler kendileri hakkında yapılan...