Sony

Submitted by: Submitted by

Views: 480

Words: 1515

Pages: 7

Category: Other Topics

Date Submitted: 06/06/2010 12:53 PM

Report This Essay

1. Ocenite trg zabavne elektronike v Evropi. Katere so sile vpliva na proizvajalce, kot je Sony? Kaj naj naredi Sony, da bo uspešen na trgu?

V 70. letih se je začel hiter razvoj zabavne elektronike. Število proizvajalcev in distribucijskih verig po Evropi je raslo, potrebne so bile hitre reakcije in razvoj novih inovativnih proizvodov, saj je bil napredek in zrelost trga zabavne elektronike izjemno hiter. Sony se je znal soočati s takimi spremembami in je že v 70. letih postal vodilno podjetje na področju inovativnosti. Skozi celotno zgodovino se je Sony zavedal, da mora delati za ljudi, ustvarjati edinstvene proizvode, razvijati nove tehnologije, osvajati svetovne trge, tako je bil pionir pri lansiranju velikega števila produktnih linij. Poleg tega pa je dosegel izjemno stopnjo prepoznavnosti blagovne znamke in njene pozitivne predstavnosti med potrošniki. Kupci so cenili njegove proizvode, njihovo kvaliteto in delo managementa.

Vse do svetovne recesije, je bil trg zasičen s prodajo inovativnih izdelkov, nato pa se je industrija zabavne elektronike začela soočati s presežnimi kapacitetami v proizvodnji, prevelikimi zalogami, močno je začelo upadati število prodanih inovativnih proizvodov, tako v Evropi, kot tudi na Japonskem.

Zrelost trga zabavne elektronike se je kazala s spremenjeno strukturo prodaje, vedno večjim številom prevzemov malih podjetji, upadanjem cen in nižanjem marž, to pa je vplivalo tudi na lokalne enote podjetja Sony, ki so uživale neodvisnost pri uvajanju novih inovativnih produktov razvitih na Japonskem in so se srečale z novim izzivom in sicer z zelo povečanim zrelim trgom ter konkurenco. To je le en izmed pokazateljev, da je bila reorganizacija podjetja Sony Europa nujno potrebna.

V 90. letih je trg zabavne elektronike zaznamovalo 20 globalnih igralcev, med katerimi je bil Sony s 17 odstotnim tržnim deležem vodilni na trgu. Z 11 odstotki mu je sledil Philips, z 8 odstotki Panasonic in s 6 odstotki Grundig. Sony se je proti ostalim...