Freudiaanse Interpretatie Literatuur

Submitted by: Submitted by

Views: 664

Words: 7797

Pages: 32

Category: Literature

Date Submitted: 03/25/2011 08:14 AM

Report This Essay

Freudiaanse Literatuurtheorie in de praktijk gebracht

Werkstuk Moderne Tekstinterpretatie

Katie Wolters

6064086

Inhoudsopgave

Inleiding 3

Freuds theorie

Vergissingen 4

Dromen 4

Oedipus-complex 6

Voorbeelden van Freudiaanse interpretatie van literatuur 8

Freudiaanse interpretatie van Twee Vrouwen van Harry Mulisch 16

Bibliografie 21

Inleiding

Freud is geboren op 6 mei 1856 en overleden op 23 september 1939. Hij was een arts en een psychiater. En kwam uit Oostenrijk-Hongarije. Hij is de grondlegger van de psychoanalyse.

Psychoanalyse is op meerdere manieren te omschrijven, ten eerste een procedé om psychische processen te onderzoeken, waar je anders geen toegang tot hebt, dit is een onderzoeksmethode. Als tweede zou je het als theorie kunnen omschrijven, een manier om neurotische storingen te behandelen. En als laatste een reeks psychologische inzichten, uitgegroeid tot een wetenschappelijke discipline. Dit is degene die wij gebruiken om bijvoorbeeld literatuur te interpreteren.

Nieuw in de aanpak van Freud was dat hij juist geen lichamelijke oorzaak zoekt voor een psychologisch probleem.

In dit werkstuk zal ik als eerste drie van Freud's theorieën bespreken, namelijk de vergissingen, de dromen en het Oedipus-complex. Daarna zal ik dit betrekken op verschillende werken uit de moderne Nederlandse literatuur en tot slot zal ik op een freudiaanse wijze Twee Vrouwen van Harry Mulisch analyseren.

Freud's theorie

De vergissingen

Freud kwam met een theorie over vergissingen, ook wel 'Fehlleistungen' genoemd. Dit omdat hij vind dat er te weinig aandacht aan wordt besteed. Freud somt meerdere vergissingen op, zoals iemands naam vergeten, dingen kwijtraken, verschrijven en zo nog veel meer. Hij geeft aan dat deze verschijnselen betekenisvol zijn en dus geen toeval. Factoren die volgens veel anderen al een oorzaak konden zijn voor vergissingen, zoals moe zijn,...